Dirich Fyring

Fra Christian IV
Hopp til: navigasjon, søk
Christian IVs krone ble utført av Dirich Fyring i Odense i 1595–1596. Kronen er i gull med emalje, taffelstener og perler og har en samlet vekt på 2895 gram.

Dirich Fyring (Didrik Fuiren, Feuring eller Firinch) (født før 1580, død 30. september 1603) var en dansk gullsmed som er kjent for sitt hovedverk Christian IVs krone.

Man vet ikke hvor eller når han var født, men det antas at han var utdannet i Nord-Tyskland. Han var borger i Odense før 1580 og i mars året etter ble han ansatt hos Frederik II som gullsmed. Etter Frederiks død i 1588 må han ha fortsatt i kongehusets tjeneste; han ledsaget Christian IV på en reise i Nord-Tyskland i 1595.

Fyrings eneste bevarte verk er Christian IVs krone som han utførte til kongens kroning i 1596. Om han har hatt medhjelpere i forbindelse med utformingen av kronen vet man ikke. Det har vært fremlagt teorier hvor en vesentlig del av æren for utformingen er tillagt Corvinianus Sauer, men dette kan ikke påvises.

Man kjenner til at han utførte flere arbeider for kongen, blant annet trompeter i sølv, gullkjeder og portrettmedaljonger.

Se også

Kilder

Kreditering

Denne artikkelen er importert fra Wikipedia 11. august 2012. Tidligere bidragsytere til artikkelen fremgår av historikken hvor også senere endringer går frem.

Kunstnere og arkitekter

Jakob van DoortPieter IsaacszKarel van Mander IIKarel van Mander IIIReinhold TimmAbraham WuchtersLeonhard BlasiusHans van Steenwinckel den yngreLorenz van SteenwinckelJohan SempCaspar FinckeDirich Fyring