Rosenborg slott

Fra Christian IV
Hopp til: navigasjon, søk
Rosenborg slott
Foto: Yair Haklai

Rosenborg slott er et renessanseslott oppført for Christian IV i perioden 1606-1624. Deler av slottet er tegnet av Hans van Steenwinckel den yngre.

Slottet ligger i Kongens Have i København.

Da Christian overtok som konge var det gamle og uhensiktsmessige Københavns slott residensslott. Han og familien bodde derfor for det meste på Frederiksborg slott som lå i Hillerød 30-40 kilometer utenfor byen. En annen grunn til at København ikke ble foretrukket var de helsemessige forholdene; byen lå innenfor vollene, det var trangt og det var stadig utbrudd av pest.

I 1606 kjøpte han flere store tomter som lå utenfor den nordøstlige delen av vollanlegget og på en del av dette området anla han en lysthave; den senere Kongens Have. Her fikk han reist et hus i mursten, det var i to etasjer og hadde et trappetårn i den ene enden og et karnapp i den andre. Det sto ferdig allerede året etter. Huset hadde vindebro ettersom det var omgitt av en vollgrav.

Eksterne lenker

Byggverk og andre anlegg

BørsenHolmens kirkeRosenborg slottRegensenTrinitatis kirke med RundetårnNyboderProviantgårdenTøjhusetBryggerhusetFrederiksborg slottFrederiksborg slottskirke – Opprettelse av Tugt- og BørnehusetNytorvCaritasbrønnenLeda og svanen i havnebassengetChristianshavnKnippelsbroKastelletSilkeværketChristianstadTrefoldighetskirken i ChristianstadChristianopel