Blåtårn

Fra Christian IV
Hopp til: navigasjon, søk
Københavns slott med Blåtårn på et litografi av Carl Otto fra 1698.
Blåtårn på en tegning av Johan Jacob Bruun (1715-1789).
Fra Det Kongelige Bibliotek

Blåtårn var tårnet på Københavns slott. Man vet ikke når det ble bygget, men det antas å ha vært under Erik av Pommern (f.1382-d.1459); man vet at det eksisterte da kong Hans regjerte.

Tårnet lå mellom riddersalen og portbygningen. Det var i 5 etasjer og med et kvadratisk grunnplan, som målte omtrent 16 meter på hver side. Da Christian IV ble kronet i 1596 fikk han muren forhøyet med nesten 3 meter til rundt 28 meter og det ble føyet til et spir med kobbertak. Da Frederik IV bygget om slottet på begynnelsen av 1700-tallet, ble Blåtårn stående, men det ble gjennombrutt av den nye hovedporten til slottsgården og kom dermed også til å fungere som portbygning.

Øverst oppe var det innredet fengsel og mest kjent er det nok for Leonora Christinas lange fengselsopphold; hun satt der i 22 år for medvirkning til Corfitz Ulfeldts forræderi.

Av andre kjente fanger var blant annet riksråd Torben Oxe, Knud Pedersen Gyldenstjerne, biskop Joachim Rønnov, Agnete Sophie Budde og Kristina Nilsdotter Gyllenstierna.

Blåtårn ble revet ned sammen med resten av slottet i 1731-1732.

Eksterne lenker

Kreditering

P blue.png Wikipedia: Denne artikkelen stammer fra Wikipedia slik artikkelen var 7. august 2011. Versjon Senere endret, se historikken