Christian IVs bryggerhus

Fra Christian IV
Hopp til: navigasjon, søk
Christian IVs bryggerhus.
Foto: JEK

Christian IVs bryggerhus er en bygning på Slotsholmen i København. Bygningen ble opprinnelig bygget for militære formål som en del av Christian IVs befestning av byen. Christian IVs bryggerhus daterer seg fra rundt 1608.

Bryggerhuset er på ca. 8 200 m² fordelt på syv etasjer og fasaden er kledd med munkesten. Førsteetasje er i sten med murte hvelv og har karakter av et festningsverk. Over er et stenloft og over der igjen finnes det fem loft utført i tre. Av utseende minner de siste om eldre pakkhus.

I 1632 brant huset ned og ble bygget opp igjen i 1635–36. Under forsvaret av København under beleiringen og et omfattende svensk angrep 11. februar 1659 ble bryggerhuset benyttet som en del av byens forsvar.

Det var utsatt for en ny brann natten mellom 7. og 8. mai 1767 og ble gjenoppbygget kort tid etter og fikk det utseendet det har i dag. Det gikk deretter over til forsvarsmakten og selve ølbryggingen ble flyttet til den andre siden av kanalen.

I de påfølgende 200 år tjente bryggerhuset som lagerbygning for flere forskjellige etater. Tøjhusmuseet benyttet det som magasin frem til 1998.

I 2001 overtok Slots- og Ejendomsstyrelsen ansvaret for Christian IVs bryggerhus.

Kilder

Flere

For flere bilder klikk på lenken:
Bryggerhuset.

Kreditering

P blue.png Wikipedia: Denne artikkelen stammer fra Wikipedia slik artikkelen var 7. juli 2011. Versjon Senere endret, se historikken
Byggverk og andre anlegg

BørsenHolmens kirkeRosenborg slottRegensenTrinitatis kirke med RundetårnNyboderProviantgårdenTøjhusetBryggerhusetFrederiksborg slottFrederiksborg slottskirke – Opprettelse av Tugt- og BørnehusetNytorvCaritasbrønnenLeda og svanen i havnebassengetChristianshavnKnippelsbroKastelletSilkeværket