Christian IVs tøyhus

Fra Christian IV
Hopp til: navigasjon, søk
Tøyhuset
Tøyhuset
Foto: Ib Rasmussen
Sted Slotsholmen i København
Byggeår 15981602
Arkitekt Berendt Petersen
Byggherre Christian IV
Periode Renessansen
Mål 163 meter langt, 24 meter bredt og veggene er 3 meter tykke.
Tøyhuset på et fotografi fra ca. 1882 viser hvordan bygningen så ut etter J.H. Nebelongs restaurering i 1862. Senere endret igjen av Thorvald Jørgensen i 1921.<ref>J.H. Nebelong fra Weilbachs kunstnerleksikon</ref>
Fotograf Carl Sonne (1845-1919)
Fra Det Kongelige Bibliotek

Christian IVs tøyhus (Tøjhuset) er en renessansebygning på Slotsholmen i København som opprinnelig ble bygget som tøyhus.

Tøyhuset ble oppført i tidsrommet 1598–1602 etter planer av Christian IV. Berendt Petersen var på dette tidspunkt byggmester hos kongen og er kreditert selve oppføringen av byggverket.

Tøyhuset var en del av forsvarsanlegget og ble bygget etter utenlandske forbilder. De ulike bygningene ble anlagt rundt et havnebasseng hvor flåtens skip kunne proviantere.

Siden 1928 har Tøjhusmuseet holdt til i bygningen.

Bakgrunn og historie

Kort tid etter at Christian IV ble kronet bestemte han seg for å ruste opp. Rivaliseringen med Sverige om kontroll over Østersjøen gjorde at han trengte en sterk flåte med en godt beskyttet base. Han besluttet derfor å bygget en ny krigshavn på Slotsholmen ved Københavns slott.

Det hadde vært et arsenal på stedet i et halvt århundre, men det var en ganske liten bygning av bindingsverk, en av flere slike arsenaler spredt over hele byen og det var nå utdatert.

I 1598 inngikk kongen kontrakt med Berendt Petersen om oppdraget. Seks år senere var et stort nytt arsenal fullført, 163 meter langt og 24 meter bredt og med vegger som var 3 meter tykke nederst. Ved siden av det var et forsyningsdepot, Proviantgården, med samme lengde og utforming, men noe smalere.

Det var mellom disse to bygningene den nye havnen skulle konstrueres. En lokal entreprenør ved navn Melchior Spangenberg fikk i oppdrag å grave ut havnen for en pris av 1 800 daler, et lass rug, bygg og en tønne med smør. Havnebassenget skulle dekke et område på mer enn fem hektar og ha en dybde på fire meter. En kanal 125 meter lang og 4 meter dyp skulle forbinde den med kysten. For å beskytte munningen av havnen ble det bygget ytterligere to bygninger på hver side av kanalen; Galejhuset og Svovlhuset.

Hele komplekset sto ferdig rundt 1610. Skipene kunne ankre opp langs enten arsenalet eller Provianthuset, bli forsynt med varer og losses gjennom portene som vendte mot vannet. Anlegget hadde også sitt eget bakeri og bryggeri i dag kjent som Christian IVs bryggerhus.

Utenfor inngangen til det nye havnebassenget var en skulptur av Leda og svanen montert på en høy kolonne bygget på en sandbanke.

Kilder

Flere

For flere bilder klikk på lenken:
Tøyhuset.

<references/>

Byggverk og andre anlegg

BørsenHolmens kirkeRosenborg slottRegensenTrinitatis kirke med RundetårnNyboderProviantgårdenTøjhusetBryggerhusetFrederiksborg slottFrederiksborg slottskirke – Opprettelse av Tugt- og BørnehusetNytorvCaritasbrønnenLeda og svanen i havnebassengetChristianshavnKnippelsbroKastelletSilkeværketChristianstadTrefoldighetskirken i ChristianstadChristianopel