Christianopel

Fra Christian IV
Hopp til: navigasjon, søk
Christianopel på et kart fra 1729

Christianopel ble grunnlagt av Christian IV i 1599/1600 som et festningsverk for å beskytte Danmarks østlige grense i Blekinge. Christianopel var Nordens første renessanseby og Hans van Steenwinckel den eldre sto delvis bak planleggingen og den første utbyggingen av byen. <ref>Hans van Steenwinckel den eldre fra Weilbachs kunstnerleksikon</ref> Byen ble navngitt etter at kongen var blitt far til sin førstefødte prins Christian i 1603.

Under Kalmarkrigen i 1611-13 ble byen tatt og nedbrent av de svenske troppene. Sivilbefolkningen hadde samlet seg i kirken i håp om at dette ville redde dem, men kirken og alle innbyggerne ble drept. Også under den skånskekrigen på 1670-tallet ble byen inntatt og da overga danskene seg.

Referanser

<references/>

Eksterne lenker

Byggverk og andre anlegg

BørsenHolmens kirkeRosenborg slottRegensenTrinitatis kirke med RundetårnNyboderProviantgårdenTøjhusetBryggerhusetFrederiksborg slottFrederiksborg slottskirke – Opprettelse av Tugt- og BørnehusetNytorvCaritasbrønnenLeda og svanen i havnebassengetChristianshavnKnippelsbroKastelletSilkeværketChristianstadTrefoldighetskirken i ChristianstadChristianopel