Forside

Fra Christian IV
Hopp til: navigasjon, søk
Velkommen til Christian IV,

wikien om Christian IV som du kan redigere.
Foreløpig er det 295 artikler og 770 bilder her.
Om du har lyst til å være med og skrive artikler kan du registrere deg her.

Bla gjennom kategoriene·

Utvalgt artikkel

Maleri av Adolph Tidemand

Christian IV (15771648) var konge av Danmark og Norge og hertug av Slesvig og Holsten fra 1588 til 1648. Formelt var han konge i 60 år, i realiteten bare 52 år. Han tilhørte huset Oldenburg og var sønn av kong Frederik II og Sophie av Mecklenburg.

Christian ble født på Frederiksborg slott og ble døpt i Vor Frue kirke i København 2. juni samme år. Kongefamilien benyttet anledningen til to ukers feiring både på slottet og i byen. Som skikken var tok besteforeldrene - Ulrik av Mecklenburg-Schwerin og Elisabeth av Danmark - med seg barnet til oppfostring.

Etter to år ble han hentet hjem igjen og Frederik fikk han valgt som sin etterfølger på herredagen i Odense i april 1580. Valget ble stadfestet i Norge to år senere uten at prinsen var til stede.

Christians skolegang begynte i 1583 da han fikk Hans Mikkelsen som lærer. Skrivebøkene hans er bevart og gjennom dem kan man se noe av den opplæringen tronarvingen mottok. Av opptegnelser fremgår det at han fikk undervisning i skjønnskrift, flere språk; han snakket og skrev dansk, tysk, og latin og kunne gjøre seg forståelig på fransk, spansk og italiensk. Han fikk også opplæring i andre fag; matematikk, geometri, tegning og bygningskonstruksjon. Videre ble han undervist i musikk og flere forskjellige idretter som ballspill, fekting og dans i tillegg til historie, rettslære og krigskunst.Les mer…

Utvalgt artikkel

Christian 4. på Trefoldigheden

Christian 4. på Trefoldigheden er et av dansk kunsthistories mest kjente malerier, utført i Roskilde domkirke av maleren Wilhelm Marstrand i perioden 1864–66.

Maleriet måler 4 x 7 meter og er malt på østveggen i Christian IVs kapell. Det er forsynt med påmalte arkitektoniske rammer av Heinrich Hansen.

Maleriet fremstiller det dramatiske øyeblikket under sjøslaget på Kolberger Hede 1. juli 1644 da den 67 år gamle Christian IV ble skadet og etter tradisjonen mistet synet på sitt høyre øye. Kongen har reist seg opp igjen og maner til fortsatt kamp mot svenskene. Les mer…


Utvalgt bilde

Mander ChristianIVetSteenwinckel.jpg
Christian IV til hest og arkitekt Hans van Steenwinckel den yngre med Rosenborg slott i bakgrunnen. Maleri av Karel van Mander fra ca. 1638.

Minibiografi

Christian prins av Danmark (16031647) var eldste sønn av Christian IV og Anna Kathrine og kronprins av Danmark og Norge. Han ble kalt Den utvalgte prinsen. Christian ble hyllet som tronfølger bare 7 år gammel.

Han giftet seg i 1634 med Magdalena Sibylla av Sachsen i et bryllup som går under betegnelsen «Det store bilager».Les mer…

Visste du at ...

ChristianIVs krone.png
  • ... rebusen på Rundetårn er forfattet av Christian IV?