Holmens kirke

Fra Christian IV
Hopp til: navigasjon, søk
Holmens kirke
Holmens kirke
Foto: Ib Rasmussen
Sted København
Byggeår Ca. 1617-1619
Kirkegård Holmens kirkegård
Arkitekt Christian IV og Leonhard Blasius
Byggherre Christian IV
Periode Renessansen

Holmens kirke ligger ved Holmens Kanal vis-à-vis Christiansborg slott i København og var tidligere en ankersmie. I 1617 hadde Christian IV bygget boliger til orlogsflåtens folk i området mellom Sankt Nikolaj Kirke og Holmen, de såkalte Skipperbodene. Befolkningstilveksten i området gjorde det nødvendig med en ny kirke og Christian IV fikk iverksatt at ankersmien ble gjort om til kirke. Kirken ble innviet 5. september 1619.

Holmens kirke ble spart for Københavns bybranner på 1700-tallet og store deler av interiøret er det originale fra 1600-tallet, blant annet altertavlen og prekestolen som begge er treskjærerarbeider utført i 1661 av Abel Schrøder d.y. samt orgelfasaden fra 1738 som er Lambert Daniel Kastens verk.

Kilder

Byggverk og andre anlegg

BørsenHolmens kirkeRosenborg slottRegensenTrinitatis kirke med RundetårnNyboderProviantgårdenTøjhusetBryggerhusetFrederiksborg slottFrederiksborg slottskirke – Opprettelse av Tugt- og BørnehusetNytorvCaritasbrønnenLeda og svanen i havnebassengetChristianshavnKnippelsbroKastelletSilkeværketChristianstadTrefoldighetskirken i ChristianstadChristianopel