Leonora Christina Ulfeldt

Fra Christian IV
Hopp til: navigasjon, søk
Leonora Christina malt av Gerard van Honthorst

Leonora Christina Ulfeldt (født 8. juli 1621, død 16. mars 1698) var datter av Christian IV og Kirsten Munk.

Hun ble forlovet med Corfitz Ulfeldt allerede i 9-års alderen og giftet seg med han som 15-åring den 9. oktober 1636. Ekteskapet skal ha vært meget lykkelig og resulterte i minst 15 barn som ble født i perioden 1638 til 1651.

Leonora Christina er særlig kjent på grunn av sitt 21 år lange fangenskap i Blåtårn og boken Jammers Minde som først kom ut i 1869.

Etter Christian IVs død brøt motsetningsforholdet til Frederik III og dronning Sophie Amalie ut i full blomst og Leonora flyktet med Corfitz Ulfeldt til Sverige i 1651 og oppholdt seg i Stockholm 1652-54.

De bodde i perioden 1655-57 på slottet Barth i Pommern. Leonora Christine reiste i 1656 til Danmark for å søke forsoning med Frederik III, men ble stoppet i Korsør og utvist.

Derpå fulgte hun med Corfitz Ulfeldt da han sluttet seg til svenskene og med dem rykket inn i Danmark 1657. Hun måtte overta Ulfeldts forsvar, da han ble anklaget for forræderi i 1659 og var for syk til selv å forsvare seg. Begge ble arrestert av Frederik III i København i 1660 og fengslet i 17 måneder på Hammershus, hvorfra de på dramatisk vis forsøkte å flykte. Endelig løslatt i 1661 mot å gi avkall på fordringer (Ulfeldt var en av kongens store långivere) og størsteparten av sine eiendommer. Hun flyttet til Ellensborg på Fyn og fulgte med Corfitz Ulfeldt på kurreise til Nederland i 1662, derfra reiste hun til London i 1663 for å drive inn et gammelt tilgodehavende hos kongen.

Frederik III forlangte henne utlevert som Ulfeldts medskyldige i høyforræderi. Hun ble derfor arrestert og sendt til København, hvor hun ble fengslet i BlåtårnKøbenhavns slott. Hun nektet kjennskap til Corfitz Ulfeldts forræderske handlinger, men ble holdt fanget i Blåtårn i 21 år. Det var her hun skrev sin «franske selvbiografi». I 1673 begynte hun å skrive på sitt Jammers Minde, en skildring av fengselslivet stilet til sine barn.

Da dronning Sophie Amalie døde ble Leonora Christine løslatt i 1685 og etter en kort tids opphold i Husum ved København flyttet hun til Maribo kloster i Maribo.

Leonora Christina Ulfeldt ligger begravet i klosterkirken, den nåværende Maribo Domkirke på Lolland.

Eksterne lenker

Christian IVs familie

Frederik IISophieAnna KathrineChristianFrederik IIIUlrikKirsten MadsdatterChristian Ulrik GyldenløveKaren AndersdatterHans Ulrik GyldenløveKirsten MunkAnne Cathrine ChristiansdatterSophie Elisabeth ChristiansdatterLeonora Christina UlfeldtValdemar ChristianElisabeth AugustaChristiane SehestedHedevig Ulfeldt Dorothea Elisabeth ChristiansdatterVibeke KruseUlrik Christian GyldenløveElisabeth Sophie Gyldenløve