Nyboder

Fra Christian IV
Hopp til: navigasjon, søk
Ved Nyboders vagt.
Maleri fra 1873 av Carl Emil Lund.
Klokken midt i bildet ble benyttet til samling i forbindelse med brann og militærangrep. Nyboder hadde eget vekterkorps og egen arrest.
Bilde fra Københavns Museum
Vilhelm Bissens statue av byggherren Christian IV i krysset Krokodillegade og Kronprinsessegade. Skulpturen ble avduket i 1900.
Foto: Orf3us
Parti av det eldste Nyboder, hjørnet av Haregade og Adelgade. L. Both, 1884, kolorert.
Bilde fra Det Kongelige Bibliotek

Nyboder er et gammelt boligkvarter nær Østerport i København, mellom Store Kongensgade og Øster Voldgade.

Initiativet til oppføringen ble tatt av Christian IV, og ansvaret overlatt hans mest betrodde arkitekter og byggmestre - Hans van Steenwinckel den yngre og Leonhard Blasius. Den nye bydelen nord for bykjernen skulle forsyne sjøfolk - særlig de menige i flåten - og deres familier med gode boliger. De første 20 husene sto ferdig i 1631 på grunn som kongen hadde kjøpt nord for byen.

Bakgrunnen for opprettelsen av boligområdet hadde med oppbyggingen av orlogsflåten å gjøre. Bremerholm hadde blitt etablert som orlogsverft på slutten av 1500-tallet og det ble mer og mer klart at det ikke var mulig å få en flåte og et orlogsverft til å fungere uten at man hadde fast ansatte. Inntil da hadde man basert seg på utskrevne håndverkere.

Christian IV trengte folk både til å bemanne orlogsskipene og til å arbeide på orlogsverftet. Det var ikke plass til alle innenfor Københavns voller og kongen kjøpte derfor opp tomteområder utenfor selve byen.

Ved Christian IVs død i 1648 omfattet Nyboder ca. 600 boliger. Hver bolig var på om lag 40 m², bestående av stue på 19 m², kammers, forstue og kjøkken felles med naboleiligheten. Disse eldste, enetasjes husrekkene er i dag bevart i Skt. Pauls Gade 20 hvor også Nyboders Mindestuer ligger. Den toetasjes hustypen som dominerer området skriver seg fra en utvidelse i 1758, tegnet av flåtens arkitekt Philip de Lange.

Nyboder representerte et radikalt brudd med 1600-tallets boligkultur og de trange og krokete gatene innenfor vollene. Tross den beskjedne størrelsen på boligene oppviste Nyboder en langt høyere standard enn vanlig for sin tids arbeiderboliger. Det stramme arrangementet av lange og smale husrekker langs snorrette gater forhindret ikke at området fikk praktiske og estetiske kvaliteter. Mellom husrekkene ble det anlagt kålhaver som ga et nødvendig tilskudd til husholdningene. Samtidig sørget arrangementet for en sunn fordeling av lys, luft og trafikk som dannet forbilde for senere boligprosjekter i Danmark.

Nyboder ble fredet i 1944.

Litteratur

  • Nyboder : et københavnsk miljø, med en gennemgang af dets afspejling i litteraturen / Hanne Andersen. - Marinehistorisk Selskab, 1981. - ISBN 87-87720-04-3

Eksterne lenker

Flere

For flere bilder klikk på lenken:
Nyboder.

Kreditering

P blue.png Wikipedia: Denne artikkelen stammer fra Wikipedia slik artikkelen var 9. juli 2011. Versjon Senere endret, se historikken
Byggverk og andre anlegg

BørsenHolmens kirkeRosenborg slottRegensenTrinitatis kirke med RundetårnNyboderProviantgårdenTøjhusetBryggerhusetFrederiksborg slottFrederiksborg slottskirke – Opprettelse av Tugt- og BørnehusetNytorvCaritasbrønnenLeda og svanen i havnebassengetChristianshavnKnippelsbroKastelletSilkeværketChristianstadTrefoldighetskirken i ChristianstadChristianopel